Πλένουμε καλά το χταπόδι γυρνώντας ανάποδα τη κουκούλα του και αφαίρουμε τα εντόσθια του.Βάζουμε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε ξύδι 150ml ανά κιλό,ένα φύλλο δάφνης και 5 κόκκους πιπέρι.Δίνουμε μία βράση πάνω στη φωτιά σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με καπάκι και ψήνουμε σε φούρνο στους 180 περίπου για μία ώρα.Με μία πιρούνα βγάζουμε το χταπόδι από τη κατσαρόλα το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε ξεχωριστά τα πλοκάμια από τη κουκκούλα σε χονδρά κομμάτια το σερβίρουμε με λαδόξυδο και ρίγανη.